Vyzrajte nad kvasinkovými infekcemi

Máte některou z potíží a nedaří se vám ji vyléčit? Pak vězte, že může být způsobena houbami candida albicans neboli kvasinkami, které většina lékařů nediagnostikuje nebo jim nepřikládá význam, ale jejich skryté a dlouhodobé působení může vyvolávat řadu vleklých potíží. Neléčené pak mohou přerůst až do závažných onemocnění a dokonce přispívat ke vzniku rakoviny. Kvasinky jsou totiž plísně a produkují látky, jež jsou pro tělo toxické a mohou působit rakovinotvorně.
Kvasinky jsou mikroorganismy, které má ve střevech v malém množství každý z nás. Problém však nastává, dojde-li k jejich přemnožení jak ve střevech, tak v ústech nebo pohlavních orgánech. Mylně se však domníváme, že kvasinkové infekce nás prostě „postihly“, že jsme je někde chytili - není to tak! Kvasinky se přemnoží hlavně po používání antibiotik a důsledkem nevyvážené, nesprávně sestavené stravy s přemírou cukrů a škrobů. Přemnožení kvasinek způsobuje kandidózu nebo mykózy, s nimiž má zkušenost spousta žen a často bezradně vzdává boj s neustále se vracejícími záněty. Řešení je přitom velmi jednoduché - na určitý čas změnit jídelníček.

Co kvasinkám chutná

Kvasinky mají rády to nezdravé, co máme rádi i my- cukr a škrobové potraviny (brambory, pečivo, těstoviny, veškeré potraviny z pšenice a dalších obilnin s obsahem škrobů), konzervované přislazované ovoce, sladkosti ve všech podobách, bílou mouku, bílou rýži, alkohol, kávu, černý čaj a jakékoliv slazené čaje, limonády a další nezdravé nápoje. I díky působení kvasinek máme při takové stravě stále chuť na další a další sladkosti, sladíme při každé příležitosti a hojně používáme právě potraviny s obsahem škrobu, který chutná kvasinkám. Je to jako začarovaný kruh, který nás nutí stále dokola používat tyto potraviny a chuť na čerstvé saláty, zeleninu, neškrobové obilniny (pohanku, jáhly, quinou) je něco, co je nám pak velmi vzdálené. Naopak, uděláme-li ten krok a přeorientujeme se na čerstvé potraviny a bezlepkové, celozrnné obilniny, čerstvé saláty a syrové ovoce, neslazené čaje a zdravé potraviny, automaticky se zase snižuje chuť na sladké a nezdravé.

kvasinky_pecivo_0.jpg

Kvasinky jsou skrytý nepřítel a jejich přítomnost mnohé vypovídá o stavu naší trávicí soustavy a potažmo celého organismu, protože ve střevech, kde kvasinky žijí, leží základ naší imunity. Ne nadarmo jsou populární potraviny s obsahem živých kultur bifidus a laktobacilus, protože stav našeho organismu stojí a padá se stavem našich střev. Kdo nejí syrové saláty, pestrý výběr zeleniny a ovoce, bezlepkové obiloviny, neomezuje příjem sladkostí, a navíc ve větším konzumuje alkohol, případně se opakovaně léčí antibiotiky, může mít problém. Kvasinky slouží jako indikátor toho, že něco je špatně a je nejvyšší čas s tím něco dělat.

Je čas na protikvasinkovou dietu

Mají- li ženy vaginální problémy nebo je možnost, že kvasinková infekce mohla vzniknou přenosem od partnera, pak je vhodné, aby protikvasinkovou dietu nasadil i on, aby se případné problémy nevracely. Ať již máte problémy s kvasinkami v kterékoliv části těla (i „obyčejné“ svědění kůže u dětí může být vyvoláno právě kvasinkami!), je čas zapomenout na potraviny, které běžně jíte a popřemýšlet o svých stravovacích návycích. Jakmile skončíte s přemýšlením, je namístě nasadit speciální protikvasinkovou dietu, která přísně zakazuje konzumaci cukrů, škrobů a dalších nezdravých potravin, které v organismu působí kyselinotvorně. Čerstvá zelenina a čerstvé zeleninové šťávy naopak působí zásadotvorně. Při protikvasinkové dietě je však zakázána i většina ovoce, byť čerstvého, protože ovoce přirozeně obsahuje jednoduché cukry, tedy opět výživu pro kvasinky. Kromě vyjmenovaných potravin je tak při protikvasinkové dietě naprosté tabu i sladké ovoce jako jsou banány, sladké, mandarinky, hrozny, broskve a jakékoliv konzervované či zpracovávané výrobky z nich.
Možná si budete myslet, že když vyřadíte všechny výše jmenované potraviny, už vám v jídelníčku nic nezbude, ale není tomu tak. Je to síla zvyku, která nás nutí neustále konzumovat ty stejné potraviny. Chléb je snad nejsilnější potravinová droga, silnější než proslulá chuť na čokolády! A samozřejmě podléháme našim chuťovým buňkám, které nemáme sílu zvládnout. Chceme-li se však zbavit svých potíží, mnohdy chronických, musíme překonat své stereotypy a přeorientovat se na potraviny, které našemu tělu prospějí. Můžeme zkusit protikvasinkovou dietu na 2 týdny nebo 2 měsíce, jakékoliv snížení počtu kvasinek je prospěšné, ale výrazný efekt je hlavně při dlouhodobém praktikování. A i po výrazné eliminaci kvasinek je důležité dodržovat zásady zdravého a pestrého jídelníčku s důrazem na čerstvé zeleninové saláty, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, minimum škrobových potravin a jen trochu sladkého ovoce.

kvasinky_zelenina_kolaz_0.jpg

Jak by měl takový jídelníček při protikvasinkové dietě vypadat?

Začít den můžeme třeba bylinkovým čajem nebo čerstvou mrkvovou šťávou z odšťavňovače. Pak přijde vhod například kukuřičná (může být instatní)nebo jáhlová (také instatní nebo z vařených jáhel) kaše nebo miska jáhel s tempehem a kysaným zelím. K obědu můžeme začít salátem - například z listového salátu, červené řepy, rajčat, mrkve, s troškou cibule nebo pórku. Zálivku můžeme vytvořit z rozmixovaných ořechů s olivovým olejem nebo zálivku z jogurtu s živými bifidus kulturami (u sojových jogurtů mají živé kultury jen Sojade jogurty, ostatní jogurty mívají kultury pasterizované!). Jako přílohu si můžeme dát pohanku nebo quinou s mořskými řasami, ochucenou troškou česneku nebo křenu.
Během dne je vhodné pít čaj lapacho či maté, zelené (jasmínový, bancha, hojicha, kukicha a další) nebo bylinkové čaje nebo minerální vody. K večeři se pak naskýtá možnost pečené zeleniny jako jsou třeba celerové řízečky nebo pečená dýně hokkaido s kukuřičnou kaší a houbami shiitake. Variant je spousta a i kdybychom nesplnili veškerá kritéria protikvasinkové diety, důležité je, že kvasinky eliminujeme a jejich působení omezíme na rozumnou míru. Z organismu je není možné nijak vypudit, výrazně však můžeme snížit jejich počet a uvidíme sami, že našemu zdraví to jen a jen prospěje! Po skončení protikvasinkové diety dodržujte i nadále hlavní popsané zásady zdravého stravování.

Protikvasinková strava a její zásady
-vyřadit cukry, ani fruktóza nebo hnědý cukr, ani cukry obsažené v ovoci nebo umělá sladidla
-vyřadit výrobky s cukrem, marmelády, kompoty, kečupy s cukrem, žádný med
-vyřadit chléb, pečivo, těstoviny, výrobky z bílé mouky, z bílé rýže, omezeně celozrnné obilniny
-vyřadit alkohol, káva, černý čaj, slazené a instantní čaje, limonády
-vyřadit banány, mandarinky, hrozny, broskve a sterilované ovoce
-vyřadit antibiotika, opatrné používání antikoncepce
-vyřadit stres
-kvasinky zelenina

kvasinky_zelenina_mozaika_0.jpg

Potraviny, které jsou při protikvasikové dietě vhodné

• jakákoliv čerstvá nebo vařená zelenina, čerstvé zeleninové saláty
• při vaření zeleniny je dobré šetrné dušení či vaření v páře, aby se zachovalo maximum vitamínů a minerálů, nevhodné je smažení
• místo brambor například topinambury, místo bílé rýže pohanka, jáhly nebo quinoa
• zelí a kysané zelí (největší nepřítel kvasinek!), cibule, česnek, zázvor, křen
• jakékoliv ořechy (vlašské, kešu, paraořechy, mandle) a semínka (sezamová, slunečnicová, dýňová, konopná) , ideální je používat také čerstvý či strouhaný kokos
• jogurty s probiotickými kulturami, probiotika obecně, psylium, vláknina
• ovoce jen kyselé – grepy,citrony, pomeranče, kyselá jablka
• nápoje bez cukru, čaj maté, lapacho, zelené čaje
• zvýšený příjem minerálních látek
• používání přírodních doplňků stravy jako je aloe , goji , noni , extrakt z česneku, chlorella , ječmen, spirulina atd.
• je vhodné podpořit zdraví jater například extraktem z bylinky ostropestřec mariánský
• vhodné jsou také extrakt z grepu, oreganový olej, koloidní strříbrno
• bylinky s antiseptickým účinkem, oregano, rozmarýn, meduňka
• očisty jednotlivých orgánů - střeva, játra, ledviny

Tento článek vznikl ve spolupráci s webem Vegan.cz
Ořechy, semínka, oleje, supperpotraviny a další doplňky výživy, včetně přírodní kosmetiky najdete v eshopu www.bioobchod.cz.

Rubrika: